SKRIV INN OG TRYKK ENTER FOR Å SØKE

Forbrukerne fører an i utviklingen av smarthus-teknologi

forbrukerne-forer-an-utviklingen-smarthus-teknologi

Ytterdøren gjenkjenner ansiktene til barna dine og låser opp for dem når de kommer hjem fra skolen, mens rørleggeren og vaskehjelpen får tilgang til huset ditt på avtalte klokkeslett. Kjøleskapet registrerer hvilke matvarer du mangler og sender en oppdatert handleliste til telefonen din. Nei, det er ikke science fiction, men en hverdag vi allerede er godt på vei mot! Nå begynner folk virkelig å få opp øynene for alle fordelene smarte hjem gir. Men henger egentlig alle aktørene i bransjen med på utviklingen?

Trendy med smarte hjem

En av pionerene på smarthjem-teknologi i Norge er overbevist om at løsningene og mulighetene blir flere i tiden fremover, og at teknologien vil bli mer og mer avansert.

– Dette har eksplodert i Nord-Amerika, og vi ser at det i større og større grad kommer til Europa. Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å bevege oss fra enkle infrarøde sensorer til mer avanserte og «bevisste» sensorer som bruker for eksempel videokameraer, ultralyd og maskinsyn. Dette vil gi utrolige muligheter når det gjelder å designe spesialtilpassede løsninger, sier Henrik Holen i Viva Labs.

Han og medgrunnlegger Kyrre Wathne har siden 2012 utviklet et system som ved hjelp av sensorer, GPS og styringsutstyr automatisk lærer seg rutinene dine og løser daglige gjøremål for deg – uten at du tenker over det. Det eneste du trenger, er smarttelefonen din. For der man tidligere måtte regulere temperaturen og andre ting manuelt, er trenden nå at forbrukerne i større grad ønsker seg helautomatiske løsninger som forutser dine behov og er enkle å bruke og sette opp.

Energieffektivt og enkelt

Intelligent og automatisk styring av lys, varme, alarmer og andre ting du har i hjemmet, er gode nyheter for lommeboka og bidrar i tillegg til at du får en enklere og mer komfortabel hverdag. For eksempel kan du spare så mye som 25 prosent på oppvarming med systemer som automatisk senker varmen om natten eller når du er bortreist.

– Løsninger som gjør hverdagen enklere og lar deg spare penger, er viktig for folk flest. Da gjelder det å skrelle bort alt som er kronglete og unødvendig. Her er det elektronikken som skal gjøre jobben, mens du bare skal kunne leve livet ditt – litt lettere og mer effektivt. Snart spiller hele huset ditt på lag med smarttelefonen din! sier Henrik Holen.

Stadig flere nordmenn har nå for alvor begynt å få opp øynene for hvordan smarte hjem kan være med på å endre måten vi lever livene våre på – og ikke minst hvordan de kan få disse løsningene hjemme hos seg selv. Da gjelder det å ligge i forkant av utviklingen og være forberedt når kunden tar kontakt, slik at bedriften din er oppdatert på de nyeste løsningene på markedet!
Ønsker du å vite hvordan din bedrift kan være best mulig rustet før smarte hjem blir allemannseie?

Scandinavian Technology Institute

Skrevet av: Scandinavian Technology Institute

Scandinavian Technology Institute (STI), tidligere Euro Business School, ble etablert i 1988 med en klar misjon; å hjelpe virksomheter å realisere sitt fulle potensiale – ved hjelp av eksisterende ressurser. Vi utvikler fremtidens bedrifter gjennom innsikt, kunnskap og mestring.