Digital markedsføring

Bli mer synlig med videomarkedsføring!

Skrevet av Kristine Margrethe Piñanez 18/11/2019
Bruk Film i Markedsføring-1

 

Innhold

1. Videomarkedsføring gjør det dobbelt så bra som tradisjonell markedsføring

2. Hvordan kan du bruke video i markedsføringen din?

3. Snakk til en av dine personas

4. Husk på kjøpstrakten når du lager innhold

5. Hva skal videoen inneholde?

6. Hvilken videokategori skal du velge?

7. Hvor og når skal du publisere videoen? 

8. Du må huske å måle resultatene

9. Analyser resultatene

8. Oppsummering

 

 

87 % markedsførere benytter seg av video i markedsføringsstrategien. Video gjør at du kan kommunisere og presentere på en enda mer troverdig og overbevisende måte, slik at du treffer ditt publikum og får dem engasjert. Film gir resultater gjennom deling, leads generering og salg. 

Video deles lettere og av flere, over 90 prosent deler video til andre ved bruk av telefonen. Youtube la nylig ut at det sees over 1 milliard filmer hver dag. Ved å bruke videoer i markedsføring engasjerer man seere, på en helt annen måte enn tradisjonell markedsføring.  

Google premierer ofte innholdssider med video, fremfor sider uten. Video har blitt en viktig del av bedriftens digitale strategi. Opp mot 60% toppledere foretrekker video framfor tekst. Det gjør det mye lettere å konsumere innholdet og huske det. Besøkende bruker lenger tid på siden din dersom du har en video å presentere, enn uten. 

 

I dette innlegget vil du få innsikt i hvordan du kan bruke videomarkedsføring. Er du mer interessert i hvordan produsere filmen, ta en titt her!

 

1. Videomarkedsføring gjør det dobbelt så bra som tradisjonell markedsføring

Videoer treffer både hjertet og hjernen. Vi ser over en time med Facebook eller Youtube video i uken. Snart vil over 82% av all trafikk på nettet bestå av videoer.

Markedsføring handler om å nå kunder. Da er det viktig at du når dem i de kanaler kundene foretrekker. Grunnen til at 87% markedsførere benytter seg av video i markedsføringen sin er at de opplever at de øker konverteringer og vokser dobbelt så raskt i forhold til bedrifter som ikke benytter seg av video i markedsføringen sin.

Video skaper 9 ganger så mye engasjement på internett enn bilder eller andre innlegg.

Sosiale medier foretrekker videoer, gjerne videoer som viser hvordan du skal gjøre noe, slik at du kan lære av videoen. Komplekse produkter og tjenester kan forklares på få sekunder gjennom lyd og bilde.

Om du skal nå frem med ditt budskap, er levende bilder nøkkelen til suksess. En video i blogginnlegget på siden din øker sjansene dine betydelig. Slik at du kommer lenger opp på søke-resultat-siden til Google.

Gjort riktig, vel å merke.

 

2. Hvordan kan du bruke video i markedsføringen din?

Så, hvor skal du begynne? Først tilpasser du videomarkedsføring til en spesifikk målgruppe. Det er viktig å tenke på hvem du ser for deg at du snakker til.

På Youtube viser Maxbo Proff hvordan du kan bygge to hytter under tak på seks timer. De fleste er kanskje ikke interessert i innholdet, selv om det er utrolig imponerende. Dermed kan vi si at videoen treffer en spesifikk målgruppe eller personas. Byggmestre som er på jakt etter å optimalisere arbeidet, vil være interessert etter løsninger og inspirasjon i deres egen hverdag, og da vil en slik film være midt i blinken.

Den bygger merkevaren og styrker profesjonaliteten, samtidig som den inspirerer andre til å gjøre det selv, om de vil.

 

 

Se hvordan Maxbo Proff benytter video som en del av den digitale markedsføringsstrategien. 

 

3. Snakk til en av dine personas

Personas er fiktive personer i en målgruppe. Når du henvender deg til din målgruppe er det oftere enklere å snakke til én person. Det er en persona. Personaen er noe du utarbeider selv med dine kollegaer. Baser beskrivelsene om personaen til typiske fakta eller informasjon om en person som er kunde hos dere og i målgruppen. Det er lettere å kunne lage innhold når en har noen å snakke til.

Les mer om personas og hvordan du lager dem her.

Hva er det din persona foretrekker å lese? Kanskje hun inspireres av sterke visuelle utrykk, lange tekniske videoer, hardefakta med tall eller følelser. En persona har ikke kun beskrivelser om hva hun, eller han, liker. Den omfatter også hva som er hennes smertepunkter, painpoints.

 

Hva er din personas største bekymringer, irritasjoner eller problemer? Kanskje disse punktene er noe du kan løse? Formålet bak videoen bør være å løse et problem for noen, invitere personen som ser den til å ønske om å vite mer. Last ned malen med persona-spørsmål.

Kanskje du leter etter flere inspirasjonsvideoer til hvordan du kan lage din egen markedsføringsvideo i din bedrift? Se gjerne på denne siden, her finner du 9 av de beste B2B videoene som er laget til nå.

 

4. Husk på kjøpstrakten når du lager innhold

Tenk på begynnelsen (bevisstgjøringsfasen), midten (evalueringsfasen) og slutten (beslutningsfasen) av kjøpstrakten. Det er mulig å dele innholdet for å kunne appellere til lesere, eller seere, i de ulike stadiene.

En som for første gang besøker siden din er kanskje interessert i å se noe helt annet enn en besøkende som ofte er innom siden din.

 1. Bevisstgjøringsfasen
  Her skal du gjøre leseren oppmerksom på at hun har et problem. Innholdet tilpasses slik at en snakker til leseren om hva som skal til for å løse problemet, eller hvordan man kan håndtere problemet.

 2. Evalueringsfasen
  Her kan du vise leseren din ulike løsninger til ett problem, slik at hun kan gjøre opp sin egen mening om hvilken løsning som er best for henne.

 3. Beslutningsfasen
  Her vises det til hvilken løsning som er best, og helst vil vi at kunden skal velge deg. Innhold som produktdemonstrasjoner passer best her.

video-marketing-funnel

Her ser du en kjøstrakt illustrert av hubspot. 

 

 

5. Hva skal videoen inneholde?

Ikke lag video kun for å lage video, det har ingen hensikt. Videomarkedsføring kan deles inn i forskjellige kategorier, hver til hvert sitt formål basert på hvor kunden befinner seg i kjøpstrakten. Hubspot illustrerer veldig godt hvilke videokategorier som egner seg i ulike kjøpsprosesser.

 

I begynnelsen av kjøpsprosessen kan en video der bedriftens ledere deler sine tanker, analyser og inspirerende tips være en god idé.

Den midterste delen, evalueringsfasen, kan for eksempel være et webinar som går i dybden og forklarer hvordan kundene kan løse ulike problem.

Den siste delen kan vise videoer fra andre kunder. Der de uttaler seg om sine erfaringer, slik at nye potensielle kunder kan bli med på deres beslutningserfaringer når de selv skal velge sin egen konklusjon.

 

6. Hvilken videokategori skal du velge?

Hubspot har definert en rekke forskjellige videotyper som passer til de 3 ulike stegene i trakten.

Begynnelsen av trakten: bevisstgjøring av et problem.   

Personer og potensielle kunder som er i toppen av kjøpstrakten ønsker gjerne korte og underholdende videoer. Ofte produsert for å bli delt på sosiale medier og få mye likes. De kan gi svar på et konkret problem seeren opplever.

 

Hubs er en videotype som kan oppsummere informasjonen kort og enkelt og kan med god fordel bli brukt i et lengre blogginnlegg med mer omfattende beskrivelser.

 

Snacks er korte engasjerende videoer som underholder. Videoene er gjerne humoristiske, noe som kan vise at selskapet ditt har personlighet og viser tillit til kundene.

 

Helter likner på snacks. Men litt annerledes. Det er derfor naturlig at profesjonelle «reklamefolk» anbefaler å benytte seg av eksperter til å lage slike videoer. Disse går gjerne viralt eller er annonsekampanjer designet for å skape merkevarebevissthet.

 

Guruer er mer personfokusert. Her får du innsikt i kunnskaper til personen i videoen. Bruk gjerne en karismatisk person til å være eksperten som deler innsikt foran kamera, eller som er voice-over til en informativ video.

 

Darts er en spesifikk og snever målgruppe. Se for deg at du skyter med pil og bue og treffer blink. Videoene trenger ikke mye deling, men heller å nå ut til et spesielt publikum. Videoen kan kanskje bli presentert i et nyhetsbrev, eller på Facebook siden deres. Nevn gjerne målgruppen med navn så alle vet hvem videoen er ment for.

 

Midten av kjøpstrakten: evaluerer ulike alternativer, med et ønske om at kunden vil velge ditt.  

Videoen er tilpasset publikum som allerede har vist interesse. Seeren har gitt deg oppmerksomheten og nå er de aktivt ute etter en løsning på problemet. Tenk på Inbound-mantraet: «Vær en hjelper, ikke en selger» og hjelp kunden med å velge riktig. Her er det mulig å benytte seg av to ulike video-typer.

 

Webinar/presentasjon skal være den optimale powerpoint-presentasjonen for kunden din, teoretiske innlegg. Du kan presentere tema og løsninger ved hjelp av slides. Du kan snakke til publikum i videoen med slides bak deg, eller en tavle du skriver på for å vise kunden hva du mener visuelt også. Tenk på TED-talks eller tenk på når du satt i klasserommet og hørte på læreren din som samtidig skriblet på tavlen. Slike videoer er nyttige og informative for seerne.

 

How-to-video likner veldig på Hubs, men går mer i dybden og er mer spesifikke. Her kan du vise din ekspertise praktisk ute i den virkelige verden. Det gir en veldig god visuell beskrivelse av din ekspertise.

 

Slutten av trakten: promoterer produktet ditt slik at kunden velger deg

Mange ferske markedsførere begynner kanskje her først, det blir feil. Kunden må være klar først, før de kommer hit. Det er nå du eventuelt kan lage videoer som forklarer hvem du er, hvem dere er. Kunden er også kanskje interessert i å se produktvideoer og casevideoer.

 

Om oss videoer selger bedriften. Her kan du utdype hvem dere er, hva dere gjør og hvorfor. Gjøres dette riktig, er det en fantastisk mulighet til å skape tillit til kunden på.

 

Om produktet videoer går mer i dybden på produktet og forteller kunden hvorfor deres produkt er bedre enn for eksempel konkurrentens. Men husk å fokusere på deres fordeler, ikke de andres ulemper. Tenk på følelser og vis hvordan produktet kan løse problemer.

 

Case-videoer, eller om kundene, viser kunden andre kunder som har kjøpt og prøvd ut produktet tidligere. Kundene kan fortelle hva som er bra med produktet. Problemer som er løst og hva de har tjent på det i etterkant. Husk at sjefen er opptatt av ROI. Videoen er super til å kunne vise kunder løsningene deres i praksis.

 

Interessert i hvordan du skal gjennomføre videoproduksjonen? Les våre tips her!

 

7. Hvor og når skal du publisere videoen? 

Youtube er den beste kanalen når det kommer til Hubs, How-to eller webinarer som skal publiseres. Mindre videoer fra toppen av kjøpstrakten passer godt inn på Youtube. Husk at det er særlig viktig å søkemotoroptimalisere videoen slik at den ikke forsvinner i mengden. Benytter du deg av Vimeo, kan du ikke regne med like mye organisk trafikk som du kan får med Youtube. Skal du vise en video som snakker til potensielle kjøpere i midten eller i slutten av trakten, kan det kanskje gjemme videoene bak skjemaer, selv om filmen ligger på Youtube.

Snaks og helter er kjempefine videokategorier for Facebook. Mange ser videoer i newsfeeden. Kan du få noen til å le, føle seg inspirert eller har lært noe nytt, er sjansen større for at videoen din deles med andre.

 

På Instagram kan du vise bedriften fra et mer menneskelig perspektiv, gi en kort oppsummering av et interessant webinar, del stories med kundene dine, ansattes «how-to» videoer eller del kundetilbakemeldinger. Likeså er det med Twitter.

 

LinkedIn kan du laste opp videoen direkte på nettsiden. LinkedIn er det sosiale mediet med størst tillit, det er også lettere å se hvem som har sett videoene og fra hvilke bedrifter.

 

Det kan være smart å lokke seere inn på egne flater, lag teasere slik at du kan få seerne inn i CRM-systemet ditt. En lang Facebook-video gir bort gratis innhold, lag heller en teaser slik at seerne må se resten på dine sider. Slik vil du også kunne skape et bånd mellom din merkevare og kunden.

 

Husk å publiser ofte, gjerne opp til fire ganger i måneden for å få økt trafikk. Ikke vær redd for å publisere samme video, det er nesten et must. Tror du for eksempel at Apple sender reklamefilmene sine kun én gang?

 

8. Du må huske å måle resultatene

Etter at videoen din er publisert må du huske å måle og analysere resultatene. Det er mye mer du kan se enn bare eksakte visninger. Det er viktigere å nå ut til riktige personer, enn hvor mange som har sett videoen din. Derfor trenger du egentlig ikke bry deg så mye om antall visninger. Men det kan være interessant for deg å se hvor personene som ser videoen din kommer fra. Er det organisk trafikk, eller betalt?

 

Det er flere videoplattformer som lar deg måle viktige data. Youtube gir deg gratis analyse i verktøyet Analytics. Der kan du se hvor ofte folk hopper av videoen din, retention rate. Dermed kan du identifisere hva som fungerer i videoen din basert på hvor de hopper av. Kanskje videoen er for lang? Eller kommer for sent til poenget? Analyser. Tenk og utarbeid en ny video basert på erfaringene du har lært.  

 

Det er mulig å måle ROI, Return of Investment, ved å se på prosentandelen av leads som konverteres til salg og gjennomsnittverdien av salget. Du kan faktisk sette en prislapp på en lead som du kan sette opp mot prisen på videoproduksjonen og se hvor mange potensielle kunder du fikk.

 

Ha et konkret mål for hver video, for dersom du har flere konkrete mål finner du lettere ut om strategien din fungerer! Ett mål kan være at videoen skal bli sett av 300 personer på Facebook. Eller skulle seerne gjøre noe etter å ha sett videoen?

 

9. Analyser resultatene

Ble målene nådd, er det andre grep du kan gjøre til neste gang? Hvor mange så videoen, hvor mange delte den? Fikk videoen kommentarer? Og det viktigste: Return on Investment (ROI), ga videoen avkastning?

 

Sett gjerne opp en sjekkliste:

 1. Hvor kommer seerne fra? Organisk eller betalt?
 2. Ser du hvor seere hopper av videoen?
 3. Hvor mye er kostnaden per lead?
 4. Hvor mange så videoen din?

 

Sammenlign kostnadene med videoproduksjon og publisering i forhold til hvordan videoen presterte. Men ikke glem at video er en investering i fremtiden, det tar tid å rangere organisk. Ikke fortvil om du ikke har sett noen resultater etter kun et par uker, følg med på utviklingen og lær av erfaringen.

 

10. Oppsummering

Video bør være en del av din strategi i din digitale markedsføringshverdag. Forbrukere elsker å se video, det gjør det mye lettere å konsumere innholdet og huske det. Besøkende bruker lenger tid på siden din dersom du har en video å presentere, enn uten. Opp mot 60% av toppledere foretrekker video fremfor tekst.

 1. Innholdet blir husket lettere. Vi kan huske opptil en måned tilbake hva vi så i en video. Det gjør også at brukerene husker din bedrift og knytter videoen og informasjonen til din merkevare.

 2. SEO og Google elsker videoer. Dersom du har video på dine blogginnlegg, landingssider eller andre sider. Vil du rangere høyere enn dine konkurrenter i Google SERP, Google eier faktisk Youtube. Innhold med video får ofte flere klikk fordi det er lettere å lære.

 3. Alle enheter kan vise video. Video er skreddersydd for våre digitale hverdag der vi har internett i lomma og under hodeputen. Video kan tilpasse seg alle formater og browsere automatisk, derfor er det viktig at innholdet du lager er med responsivt design. Sjekk hvordan innholdet ditt ser ut i andre digitale flater. Det er særlig viktig at designet ser bra ut på mobile enheter.

 4. Videomarkedsføring styrker merkevarebevisstheten. Video gir deg en unik mulighet til å kunne vise deg fra din beste side. Bruk video til å fremme verdier, design og merkevare som tiltrekker dine personas.

 5. Video går ofte viralt. 92% av alle som ser video på nett deler med andre kjente. Lag derfor en interessant video som blir kan spre seg som ild i tørt gress, og opplev et hav av trafikk og enda flere potensielle kunder.

Vi håper du har fått mer innsikt i hvordan du kan bruke video i din B2B markedsføring og har blitt inspirert til å begynne med en gang! 

 

Vi har en utmerket filmavdeling på huset. Kontakt oss for en uforpliktende prat.

Send oss en e-post 

Videomarkedsførings guide

10 viktige markedstrender for B2B bedrifter i 2021 Digital markedsføring

10 viktige markedstrender for B2B bedrifter i 2021

Leads-generering: Slik blir du en ekspert Digital markedsføring

Leads-generering: Slik blir du en ekspert

Constanze Stabu
Constanze Stabu 27/04/2021
Hva er en buyer Persona? Digital markedsføring

Hva er en buyer Persona?

Constanze Stabu
Constanze Stabu 27/04/2021